به نام زیبایی ها
جناب مولوی بزرگوار عبدالحمید
با سلام
علیرغم وجود نامهربانی های بسیار در حوزه مدیریت شهری، در این چند ماهه سکوت کرده ایم تا مبادا مورد هجوم معترضین وضع موجود قرار بگیریم و اتهام ماموریت برای تخریب حضرتعالی به ما وارد شود. اصلا نمی دانم حامیان و هوادارانتان، آزادی و عدالت خواهی را مساوی با شما دانسته یا حق نقد به عملکرد مسجد مکی در قبال شهر را وارد می دانند؟
من بیش از دو دهه، منتقد مسجد مکی بوده و برچسب ماموریت داشتن به من نمی چسبد. اولین بار سال ۱۳۷۶ یا ۷۷ بود که با «مقاله زن و قبایل بدوی» به محدودیت های زن در جامعه بلوچستان پرداختم. مقاله ای که باعث شد حامیان شما فضای فرهنگی شهر را متشنج کرده و با فحش نامه و هجوم به روزنامه روزدرآ زندگی برای من را دشوار ساختند. یادم نمی رود تا یکسال بعد فامیل عابدی در زاهدان جرم محسوب می شد و مورد تهدید و حمله قرار می گرفتند. این تهدیدها و ضرب و شتم ها در سال های بعد از آن و تا همین چند سال قبل هم ادامه داشت. اینها را گفتم تا بدانید نقد به شما هزینه های بسیاری دارد و گاهی مجبوریم این خطرات را به جان بخریم تا مبادا در حوزه های زیر مجموعه تان، تغییری حاصل کنید. امیدوارم ماحصل این نقد تیکه تیکه شدن من نباشد (مولوی کرد از تریبون مسجد لاریجانی را تهدید به تیکه تیکه کردن کرد امیدوارم در قبال من چنین موضعی نگیرند) و قبل از قضاوت و صدور حکم در مورد آن اندیشه کنند. من اکنون که این یادداشت را می نویسم یک زندانی (به دلیل انتقادهای مکرر از شهرداری، شورا و مسجد مکی) آزاد شده به قید وثیقه بوده، پس آدم هیچکس نیستم، فقط دغدغه عدالت و توسعه زاهدان را دارم.
عملکرد شهردار، مدیران ارشد شهرداری و اعضای شورای شهر وابسته به مسجد مکی، چنان عدالت و انصاف را لگدکوب کرده که سکوت برای یک فعال رسانه و مدنی، بیش از این جایز نیست.
جناب مولوی من زن نیستم که روسری از سر بردارم تا شاید با حضور در مسجد مکی، موفق به دیدار حضرتعالی و بیان مشکلات شهر شوم. این روزها صدای عدالت خواهی شما به آنسوی مرزها رسیده اما صدای اعتراض ما به مدل مدیریتی مسجد مکی که باعث بحران و فاجعه شهری شده، اجازه ورود از در و دیوارهای مسجد به داخل را ندارد.
جناب مولوی، مسجد مکی با اجرایی شدن قانون انتخابات شهر و روستاها در کشور، به انتخابات شورای اسلامی شهر زاهدان ورود کرد و در شش دوره، پیروز قاطع بوده و همواره شهردار زاهدان را انتخاب کرده است. اگر یک نگاه اجمالی به آمار و ارقام در بحث فضای سبز ، مراکز فرهنگی ، ورزشی ، پارک ها و اماکن تفریحی ، اماکن اقتصادی ، آسفالت معابر ، جداول ، مبلمان شهری ، عریض کردن خیابان ها ، جذب سرمایه ، روشنایی شهری و … و مقایسه با شهرهای همجوار بیندازید، متوجه خواهید شد که ورود مسجد مکی به عرصه انتخابات و مدیریت شهری برای حامیان شما میمون و درآمدزا و برای مردم، نامیمون بوده است. مسجد مکی به جای پرداختن به حوزه دین و آموزه های دینی برای داشتن شهروندان آگاه و متدین، افکار آنها را به گروگان گرفته و با انواع قسم ها در هنگام انتخابات، آنها را مجاب به رای دادن به لیست وحدت مردمی یا همان ائتلاف سبز سابق می کند. شورای راهبردی مسجد مکی با بالا بردن مبلغ دریافتی از کاندیداهای شورای شهر و مجلس، باعث شده عده محدودی توان تامین مبلغ دریافتی را داشته باشند و در نتیجه افراد ناتوان متمول، بر کرسی شورای شهر تکیه می زنند و به دلیل نداشتن اندیشه مستقل و تجربه لازم با تصمیمات اشتباه، شهر را به قهقرا می برند. وقتی یک عضو شورا با پرداخت مبالغ صد و چند صد میلیون تومان(این مبلغ شامل کاندیداهای شیعه نمی شود، آنها زیر صد میلیون تومان می پردازند) به شورا راه می یابد باید خود بخوانیم حدیث مفصل از این مجمل.
روند توسعه شهری در زاهدان را با بیرجند، کرمان و یزد مقایسه کنیم. بیرجند تازه استان شده و امروز چنان توسعه ای یافته که برای زاهدانی ها تبدیل به حسرت شده است. کرمان و یزد که سرانه هایی نزدیک به ما داشتند، در حد چشمگیری پیشی گرفته اند. نیروی انسانی شاغل در شهرداری زاهدان خیلی بیشتر از شهرداری شهرهای مذکور است اما به همان میزان خدمات داده نمی شود. ناکارآمدی شهرداری زاهدان به جایی رسیده که در مقایسه با راه آهن زاهدان که تخصصی در باره زیرگذر سازی ندارد عقب افتاده است. در جریان تقاطع های غیر همسطح زاهدان دو پروژه زیبا شهر و بلوار کشاورز با هم آغاز شدند. اکنون پروژه ای که راه آهن پیمانکارش بوده هشتاد درصد پیشرفت فیزیکی داشته اما از شهرداری، آغاز نشده تعطیل شده است.
شهرداران تحمیلی از سوی مسجد مکی به اعضای شورای شهر، ساختار قدرتمند اداری به جا مانده از سال های دور را به هم زده و با انتصاب مدیران بی برنامه، دارای تحصیلات غیر مرتبط از دانشگاه های سطح پایین، دارای ضریب هوشی کم، غیر متعهد و وامدار یک شهرداری مطیع اوامر مسجد مکی و اعضای شورای راهبردی آن را رقم زده است. در شهرداری زاهدان به جای کار کارشناسی، همه چیز بر اساس سهمیه تقسیم می شود. به شهردار دستور دهید تا لیست نیروهای جذب شده را تقدیمتان کند تا متوجه شوید شهرداری زاهدان، شهرداری مسجد مکی و طوایف بلوچ است تا شهرداری شهر زاهدان.
شورای شهر در واقع همان شورای راهبردی مسجد مکی است تا کسانی که در انتخابات رای آورده اند. عملکرد شهردار زاهدان با آنچه در خطبه های نماز جمعه می گویید بسیار متفاوت است.
جناب مولوی کنترل شهرداری از دست شهردار شما خارج شده و افراد قدرتمند آنرا بر اساس منافع شخصی و طایفه ای اداره می کنند. نتیجه چنین مدیریتی عدم خدمات دهی به مردم است. بحران عدم جمع آوری زباله و انباشت زباله در معابر و روانآب ها به جز منطقه یک، به بحران تبدیل شده و اعضای شورای شهر، شهردار و مجموعه مدیریتی اش هیچ برنامه ای برای رفع بحران ندارند و با گزارش های دروغین، گفتار درمانی می کنند.
این روزها مسجد مکی داعیه عدالت و شایسته سالاری دارد اما اعضای شورای شهر و شهرداری زاهدان به عنوان ملک شخصی مسجد مکی حاضر نیستند چند مدیر کارآمد غیر وابسته به مسجد مکی را به ریاست سازمان پسماند، معاونت خدمات شهری و معاونت عمرانی برگزیند تا لااقل برای حل مشکلات مردم چاره اندیشی کنند. سهمیه بندی کرسی های مدیریتی در شهرداری بر اساس قومیت و مذهب طنز تلخ در دوره معاصر ایران و جهان است. ما شهروندان زاهدانی می دانیم در این شهر چه خبر است آیا طرفدارانتان در خارج استان و آنسوی مرزها می دانند مسجد مکی قانون نانوشته ای دارد که رییس شورای شهر زاهدان حتما باید اهل سنت و جانشین وی شیعه باشد ؟ (اگر چه در واقع فرقی نمی کند چون هر دو از لیست مسجد مکی انتخاب شده و مطیع اوامر شورای راهبردی مسجد مکی هستند.) شهردار حتما باید بلوچ و مدیریت منطقه یک و سه شیعه باشد و بقیه مناطق اهل سنت. هر کجا مدیر شیعه ای هست معاونش اهل سنت باشد ولی اگر اهل سنت بود عیبی ندارد معاونش اهل سنت باشد. و هشتاد درصد قسمت های مالی و برنامه ریزی و منابع انسانی اهل سنت باشند و اگر هم تحصیلات مرتبط نداشته باشند موردی ندارد.
این اوضاع عدالت و وحدت اقوام و مذاهب در زاهدانی ست. که روزهای جمعه فارسی زبانان جهان منتظرند آنرا به سایر مناطق کشور هم هدیه دهید.
جناب مولوی عبدالحمید، بسیاری از هوادارانتان در پاسخ به این مدل نقدها به عملکرد مسجد مکی در قبال شهر و شهرداری می گویند وضعیت همه ادارات همین است؟ اگر نگرش حضرتعالی هم به موضوع اینگونه است باید در پاسخ بگویم بقیه ادارات زیر مجموعه وزارتخانه و استانداری اداره می شوند و اقدامات آنها چه خوب و چه بد متاثر از فضای کشور و تصمیمات دولت است اما ساختار شهرداری و شورای شهر به گونه ایست که می تواند با بودجه مردمی (و کمک های دولتی) اداره شود و مستقل از سایر نهادها امکان توسعه پایدار را فراهم کند، همانطور که در بیرجند این اتفاق افتاد.
و در پایان آنکه بارها سعی کرده ام صدای اعتراض و دادخواهی این مردم را که بسیاری از آنها بلوچ غیر وابسته به مسجد مکی هستند به حضرتعالی برسانم اما از آنجا که جز مقامات ارشد کشوری کسی اجازه دیدار با شما را ندارد در این امر ناموفق بوده ام. اکنون از حضرتعالی، اعضای شورای راهبردی و مشاوران مسجد مکی درخواست سخنرانی در تریبون نماز جمعه مصلای مکی را دارم. چنانچه خارج از قاعده و غیرمنطق سخن بگویم تبلیغ برای مسجد مکی و توخالی بودن ادعای منتقدین در زاهدان خواهد بود و چنانچه منطق بر گفتارم حاکم باشد آنرا برگ برنده تلقی نکرده و بهترین تبلیغ برای مسجد مکی ست چون اجازه داده اید جدی ترین منتقد مسجد مکی، شورا و شهرداری زاهدان، امکان استفاده از تریبونتان را پیدا کند.
سلطانعلی عابدی