دیپلماسی آب هیرمند از دستور کار دولت خارج شده است؟
دیپلماسی آب هیرمند از دستور کار دولت خارج شده است؟
معاون اول رییس جمهور در آیین افتتاحیه راه آهن زاهدان خاش با اشاره به مسائل آبی سیستان و بلوچستان، انتقال آب از دریای عمان و حفر چاه ژرف را به عنوان راهکار حل این مشکل بیان کرد و از دیپلماسی برای گرفتن حقابه رودخانه هیرمند سخن نگفت.

بدون در نظر گرفتن مسئله دبی خروجی اندک چاه های ژرف و مدت زمان پروژه انتقال آب از دریای عمان با توجه به بحرانی بودن منابع آبی چاه نیمه ها، به نظر می‌رسد عدم اشاره معاون اول رییس‌جمهور به موضوع حقابه ایران از رودخانه هیرمند به معنای خارج شدن این مهم از دستور کار دولت سیزدهم است، چندی قبل سید ابراهیم رییسی در جلسه هیات دولت برای به نتیجه رساندن مسئله حقابه هیرمند به وزاری خارجه و نیرو ماموریت داد، اما علیرغم سفر وزیر نیرو به دلیل عدم شناخت هیات ایرانی از سامانه انحرافی بند کمال خان، این سفر نتیجه مطلوبی برای ایران نداشت.

تا چند ماه قبل مسئله حقابه هیرمند به عنوان یک اولویت مدام از زبان نمایندگان مجلس به ویژه اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کمیته امنیت آب مجلس و متولیان امر در دولت مطرح می شد، اما مدتی است که نه تنها این موضوع در خبرگزاری های دولت و خانه ملت جایی ندارد، بلکه حتی نمایندگان مجلس و سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخگوی مسوولیت خود در زمینه حقابه هیرمند به رسانه ها هم نیستند، در واقع موضوع حقابه هیرمند از اولویت مدیران استانی و کشوری خارج شده است.

آیا با وجود چنین رویکرد منفعلانه‌ای از جانب دستگاه دیپلماسی شاهد تکمیل سد بخش آباد روی رودخانه فراه خواهیم بود، انفعال دستگاه دیپلماسی دولت دوازدهم باعث تکمیل و افتتاح بند انحرافی کمال خان شد و در حال حاضر سیستان را در تنگنا قرار داده است.
پس از بدعهدی های حکومت افغانستان اهالی سیستان خواستار تغییر رویکرد دیپلماسی و بهره گیری از اهرم های فشار در قبال افغانستان هستند.
از بهمن ماه با ذوب شدن برف های سرچشمه رودخانه هیرمند روان‌آب های ناشی از آن در این حوزه آبریز جاری می شود، با توجه به وضعیت بحرانی ذخایر آبی سیستان باید از هر ابزاری برای حذف موانع ورود آب به سیستان بهره برد تا حداقل های زیست برای حفظ جمعیت در منطقه و جلوگیری از خالی شدن سیستان‌ فراهم شود.

نویسنده: فرشید عابدی