محمد کرمی در نشست خبری با اصحاب رسانه سیستان و بلوچستان در خصوص چرایی عدم آغاز عملیات اجرایی قرارداد طرح های آبخیزداری به مبلغ ۱۵ هزار میلیارد تومان با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع)، اظهار داشت: در حوزه آبخیزداری قراردادی با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) منعقد کردیم، به ما اعلام کردند که یک مبلغی می آوریم، اما تا کنون یک ریال تامین اعتبار نشده است.
وی افزود: همراه با مسئولان قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) با معاون اول رئیسجمهور جلسه داشتیم و اعلام کردیم که یک راهکار پیدا کنید که تامین اعتبار شود، تفاهمنامه و قرارداد زیاد نوشته می شود، اما باید تامین اعتبار شود تا کار عملیاتی آغاز گردد.
وی بیان کرد: بخش هایی از کار را خودمان کمک کردیم که کار انجام شود، اما کاری که ما می خواهیم، نیست.
کرمی در پاسخ به پرسش خبرنگار دیار عیار مبنی بر اینکه چرا شما و مقامات دولت، گرفتن حقابه هیرمند را منوط به بارش باران می کنید؟مگر معاهده دلتا را مطالعه نکردید؟ طبق معاهده اگر یک قطره آب در حوضه آبریز هیرمند باشد، سیستان از آن سهم دارد، عنوان کرد: از سد کجکی تا مرز ۷۲۰ کیلومتر فاصله دارد. اگر یک قطره را باز کند چقدر آب به مرز می رسد؟
وی مطرح کرد: تعدادی از مردم محلی را برای بازدید به آن طرف مرز بردیم، باید بارندگی اتفاق بیافتد، سد کمال خان توسط آمریکایی ها احداث شد که یک قطره آب این طرف مرز نیاید.
وی تصریح کرد: پس از بارندگی هم باید با جدیت پیگیری کنیم، اگر هر چقدر بارندگی شود، سهم ایران از حقابه هیرمند را بابد بدهند، در این زمینه مجموعه استان، وزارت نیرو و امور خارجه پیگیر هستند.
استاندار سیستان و بلوچستان در پاسخ به این پرسش که طرح توسعه کشاورزی در دشت تهلاب توسط هلدینگ ماهان کشت نخیلات و گردوهای گرمسیری که چند برابر محصولات آب بَری مانند هندوانه مصرف آب دارند، با استفاده از منابع آب زیرزمینی چه توجیهی دارد؟ در حال حاضر چه میزان تحت کشت رفته و چه مقدار بیلان آبخوان منفی شده است؟ گفت: ۲۲ تعاونی محلی در منطقه تهلاب تشکیل شده، مصرف آب آنقدر نیست، بروید و سیستم آبیاری را چک کنید، ۲۴ ساعت کنترل کنید، همه چیز مشخص می شود.
وی ادامه داد: قبلا در آن منطقه خاکریز وجود داشته و میگفتند که اینجا خط قرمز مرز است، ما از خط قرمز خارج کردیم و طرح کشاورزی ایجاد شده، زمینی که ۴۰ سال رها شده بود.
وی خاطرنشان کرد: وقتی که یک کار انجام می شود و یا تغییری صورت میگیرد، برخی یک سری سوالات دارند، اما ۴۰ سال آن منطقه رها بوده و یک نفر سوال نکرده که چرا آب وارد خاک پاکستان می سود.
محمد کرمی اظهار کرد: در منطقه روتک قدری خاکبرداری کنیم به آب میرسیم، آن طرف مرز در پاکستان آب برداشت می کنند، این طرب مرز منطقه ممنوعه است، باید زمینه کار برای مردم فراهم شود.
وی اضافه کرد: کاری که ماهان انجام داد، یک مقدار که شکل گرفت به صورت سهام در اختیار مردم قرار می گیرد. ماهان تنها نیست، چون وسعت زمین زیاد است و ظرفیت زیاد است، شرکت های دیگری هم فعالیت دارند.
استاندار بیان کرد: شرکتی از آب نیرو میزان منبع تهلاب را ۹ میلیارد متر مکعب برآورد کرد، شرکت دیگری اعلام کرد که ۲۱ میلیارد متر مکعب ظرفیت دارد، اما نامه ای برای تعیین تکلیف این موضوع خطاب معاونت علمی رئیس جمهور نوشتیم، رقمی فراتر را اعلام کردند.
معاون عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان گفت: طبق گزارش دشت تهلاب ۲۸ میلیارد متر مکعب ظرفیت آبی دارد، ۲۷ میلیون متر مکعب به شرب تخصیص دادند که پروژه عظیمی در حال اجراست، یک میلیون مترمکعب تخصیص مازاد دادند، ادامه کار از جاه های بلااکه تخصیص آن محاسبه شده، اجاره کردند، ما هیچ وقت نی آییم بیلان منفی را برای کشاورزی تخصیص دهیم.
منصور بیجار افزود: مصرف آب هندوانه بیشتر است یا نخل؟ نخل را با آبیاری قطره ای انجام می دهیم. اینکه مطرح می شود که مصرف آب نخل از هندوانه بیشتر است؛ رسانه با دقت بیشتری بررسی کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیار عیار، طبق برآوردها مصرف آب هندوانه ۴،۷۰۰ متر مکعب در هکتار است، اما مصرف آب خرما ۱۹،۳۰۰ متر مکعب در هکتار اعلام شده است.